zaterdag 20 april 2019

het overzicht 099


Zouden ze nog samen zijn? De foto is elf jaar geleden gemaakt. Er zijn statistieken, en dit is wellicht een vakantieliefde. Maar het zou kunnen, natuurlijk. We moeten altijd van het beste uitgaan. (Vraag is ook wat het beste is – maar dat zou te ver leiden.)

De foto spreekt mij nog altijd aan, en ik hoop dat ook anderen er iets in zien. Wat zou dat ‘iets’ kunnen zijn, behalve een sfeer, een zweem die tot overpeinzingen als in de vorige alinea aanleiding kunnen geven? Het voornaamste onderwerp, dat is duidelijk: dat zijn die twee die elkaar verliefd in de ogen kijken. Ze staan op een op de grond afgetekend vlak, het basketbalspeelveld, waarop verder niemand zich waagt. Met wat zin voor doorgedreven metaforiek zou je kunnen zeggen dat ze zozeer in elkaar opgaan, dat ze geen oog hebben voor anderen – en dat zal wel zo zijn. De lijnen worden uitgezet door de horizon en het verdwijnpunt, dat achter dat scherm van neergelegde parasollen schuilgaat. Er is een contrast tussen het wegdeemsterende daglicht en de pas ontstoken verlichting. Het nachtleven staat op openbloeien, al zal dat in dit kuststadje niet veel spectaculairs opleveren – maar je weet nooit.

De crux van deze foto, nu ik hem eens echt goed bekijk, lijkt mij de dame met het hondje, links van het koppel. Ze trekt nog eens naar het strand voor zijn avondkakje – al ziet de hond, die achter haar aan tsjokt, dat niet meteen zitten. Zo wordt de foto een verhaal van belofte en sleur, van jeugd en levensavond.

De Panne – 080716