maandag 15 juli 2019

facebookbericht 1199 + reacties

Ik heb ondertussen een afkeer ontwikkeld van de imperatieve vorm van het werkwoord 'genieten'. Let er maar eens op hoe vaak het wordt gezegd! 'Geniet ervan! Geniet van je vakantie! Geniet!’ Ik krijg dan zin om de lippen van diegene die het zegt aan elkaar te nieten. Ik probeer de formule in elk geval zelf zo weinig mogelijk te gebruiken. Een kwestie van beleefdheid, vind ik. Het woord dreigt volkomen inhoudsloos te worden. Het is hét dictaat van deze tijd.


De Keulenaer Paul Wat stel je dan voor?

Pascal Cornet Ruimte voor verveling, onbehagen, alles een beetje meer in de neutrale stand. Dat zal de genieting, als ze er dan is, meer profiel geven, intenser maken. Genot op bevel lijkt mij al de helft van het plezier te ontnemen.

Charlotte Storme Pascal Cornet wie zegt dat dit niet kan begrepen zijn onder "geniet ervan"? Dit is in elk geval wel wat ik ermee bedoel als ik iemand zeg "geniet ervan", t.t.z. de begunstigde mag die woorden van mij volledig vrijblijvend en naar eigen smaak invullen. En als dit 'luieren', 'mijmeren', 'nietsdoen' ....is, is dat voor mij prima. Net zo goed als 'volledig uit de bol gaan'. Voor zover ik het eigenlijk goed te vinden heb/te beoordelen heb, want wie ben ik om te zeggen hoe een ander moet 'genieten' van een verjaardag, reis, vakantie, daguitstap, dagje vrij of whatever...

Patje De Buck Als je zegt " geniet ervan " dan klinkt dat, inderdaad, wat bevelend, als zijnde dat je MOET genieten, maar , als je dan , in de plaats ervan , zegt " Veel plezier!" dan is het toch ook precies alsof je plezier zult of moét hebben...Beter helemaal niets zeggen?...da's ook zo triest! Wie " geniet " zegt meent het meestal goed met je en omvat, zoals Charlotte zegt, meerdere gevoelens in dat ene woordje. Net zoals " Oe is't? " en je antwoordt "Goed! " ;-)

Paul Verté : Een aangename vakantie / aangenaam verlof toegewenst.

Pascal Cornet Charlotte Storme en Patje De Buck, natuurlijk heeft het veel gradaties en is het altijd goedbedoeld. Mij gaat het over het misbruik van het woord, bijvoorbeeld in de reclame (zoals hieronder Sammy Roelant terecht opmerkt) en ook om de alomtegenwoordigheid van dat genieten. Alsof er geen andere mogelijkheden meer zijn om met de - vaak saaie en ongenietbare - werkelijkheid om te gaan. Ik geniet er soms van niet te MOETEN genieten of, omgekeerd, te genieten van iets waarvan ik NIET word verondersteld te genieten.

Paul Verté Pascal Cornet : Je gebruikt als voorbeeld 'Geniet van je vakantie!', dat eigenlijk een persoonlijke wens is. Het gebruik van het imperatief in de reclamewereld, zoals Sammy toelicht, is van een andere orde.

Charlotte Storme Pascal Cornet is het net daarom niet beter om niet zelf tot een ver-enging (ik splits het woord opzettelijk, omdat het anders moeilijk leesbaar is/lijkt) van het begrip te komen?? Door je interpretatie van het begrip "geniet ervan" te beperken tot wat de reclame ervan maakt / gemaakt heeft, bevestig je net de door de reclame ingezette foutieve, want beperkte, 'definitie' van het begrip. Definitie die het trouwens niet is, gezien elke mens de vrijheid heeft het begrip 'genot' en 'genieten' naar eigen wens in te vullen. (Noot: en net daarom is reclame zo foutief! Ze maakt iets persoonlijks tot een 'must' voor 'iedereeen', meer nog: zonder dewelke je er niet bij hoort en dus reclame een mechanisme van uitsluiting in gang zet, bovendien voor iets wat helemaal niet is wat het lijkt/zoals het voorgesteld wordt). Ik vind het dus jammer als zou blijken dat je mijn "geniet ervan!" die ik je zou geven n.a.v. bijvoorbeeld je verjaardag zou ver-engen tot een reclameslogan terwijl ik zoiets steeds met empathie en respect voor de ontvanger toezend.

Pascal Cornet Ik volg dit, Charlotte Storme. Maar ik ver-eng het begrip 'genieten' zeker niet tot wat de reclame ervan maakt. Ik zeg alleen dat het tegenwoordig zo nadrukkelijk overal aanwezig is. Te pas en te onpas. En dat reclame en haar gebruik/misbruik van de taal alom aanwezig zijn, zul je mij niet horen ontkennen. Wat mij betreft mag alle reclame verdwijnen.

Marc Le Bruyn Je kan ook zeggen “profiteer ervan”. Of is dat een gallicisme?

Sammy Roelant gij zult genieten! meestal het promotie-adagium om voor een derderangsproduct dat echt niet te genieten is reclame te maken. de indruk gevend dat men niet uw met het zweet des aanschijns verdiende centen leep afhandig probeert te maken, maar dat je de ware zin van het ondermaanse bestaan beleeft: GENIETEN!

Ed Leenders Pascal, het is inderdaad complex. Een mogelijkheid…
Je geniet van te zeggen ‘Geniet ervan…’ ervan uitgaande dat er vermoedelijk voor de ander weinig genot te genieten valt. Zo verzekert de spreker zichzelf vanaf de zijlijn indirect alvast een beetje genot.

Marieke Eggermont Ik volg je. Ik heb het niet bij dit woord maar wel degelijk zo’n gevoel met het spreekwoordelijk ‘loslaten’. Je krijgt dat niet iedereen uitgelegd. Maar dat moet ook niet.

Marijke Janssen Het wordt wel begrepen door mensen die je het niet hoéft uit te leggen.

Paul Verté : Hangt er ook van af van wie je het gebod om te genieten ontvangt?

Pascal Cornet Misschien. Hoe onbekender de persoon die het mij 'beveelt', hoe onaangenamer. Van een anonieme reclamestem bijvoorbeeld verdraag ik het niet meer.

Frank De Block-Burij mierenneuken en muggenziften lijkt voor sommige FB gebruikers het favoriete tijdverdrijf

Ed Leenders Oei Frank, weinig kennis over het Super Ego betrokken in toewensen, maar ook in het muggenziften over muggenziften?

Sammy Roelant onbeleefd zijn en lompheid vinden anderen dan weer perfect aanvaardbaar als facebook hobby, beste Frank

Frank De Block-Burij Sammy Roelant ik heb nergens geschreven dat één van jullie een mierenneuker of een muggenzifter is
als jullie zelf het schoentje aantrekken en vinden dat het jullie wonderwel past,
dan is dat jullie conclusie, niet noodzakelijk de mijne

Pascal Cornet Waarom schrijf je dat dan hier, Frank De Block-Burij?

Sammy Roelant inderdaad, Pascal, wat een hypocrisie ineens.

Frank De Block-Burij Pascal Cornet waarom antwoord ik hier ???
omdat jij of Sammy Roelant mij verwezen hebben naar mijn eerste post op deze thread !
met als resultaat opnieuw een belediging aan mijn adres,
dit keer van hypocrisie

Pascal Cornet Uw eerste post op deze thread is: "mierenneuken en muggenziften lijkt voor sommige FB gebruikers het favoriete tijdverdrijf" - vindt u het eigenaardig dat ik mij daardoor aangesproken voel? En als u dat niet wilt insinueren, waarom schrijft u dat dan hier? Sorry hoor, maar ik begrijp uw logica niet.

Sammy Roelant zelfs uw volgende reactie was hypocriet: 'dan is dat jullie conclusie NIET NOODZAKELIJK de mijne'. Dus je veronschuldigt je niet, of legt niet uit hoe je het wel bedoelde, neen je zegt gewoon dat we het niet noodzakelijk zo moeten interpreteren. Dus het kan wel zo geïnterpreteerd worden, je laat het in het midden. Laf. Als je iets bedoelt, bedoel het dan tenminste zonder kronkelen.

Frank De Block-Burij Pascal Cornet goed opgemerkt: mijn antwoord op jullie pogingen om mij te beledigen staat onder mijn eerste reactie, zoals door jullie gevraagd !

Pascal Cornet Aha, nu heb ik al pogingen gedaan om u te beledigen! Dat is Calimero in het kwadraat! (Sorry, dit is misschien wel een belediging. Het zij zo.)

Frank De Block-Burij Sammy Roelant, opnieuw een aantal pogingen tot belediging,
dit keer "laf" en "kronkelen" ?
En van Pascal Cornet: "Calimero in het kwadraat" ???
hebben jullie echt niets beters te doen ?
allebei zijn jullie ongetwijfeld taalvirtuozen, dat waardeer en respecteer ik, meer dan ik kan of nog wil uitdrukken
ik denk dat ook een heel klein beetje te zijn
laat ons dit talent verenigen om eensgezind de werkelijke problemen aan te pakken en samen te bestrijden
beschouw dit als een vriendelijke uitnodiging,
niet als een "imperatieve" opdracht (het originele onderwerp van deze thread)

Pascal Cornet Altijd tot samenwerken en samen denken bereid, Frank De Block-Burij! Geniet nog van deze mooie zomerdag!

Patrick Ghyselen Genotsdwang

Rita Van den Sande Ook idem met verjaardagswensen : "maak er een mooie dag van"
Maar ja, tegenwoordig, de tijd van virtuele realiteit, moet alles "super" zijn, en kan je enkel van je vakantie "genieten" als je het allerlaatste model van i-phone hebt... vele woorden verliezien zo hun betekenis en velen weten echt niet meer wat "genieten" eigenlijk betekent, daarom misschien de imperatieve vorm. De teleurgang van de taal. Dus geniet van een super-leuke-geweldige dag, wat dat ook mag zijn, en wat je er ook van maakt.....🙃

Marijke Janssen Hoe dan ook, Pascal, plùk de dag ;-)

Pascal Cornet Taalkundige Paul Claes laat mij weten (via een ander kanaal): <> Ik antwoordde hem: <> (Hoewel sommigen het 'mierenneuken en muggenziften' vinden! ;-) )

Frank De Block-Burij ha, dus "eet smakelijk", "gezondheid, proost, bottoms up, etc..." en nog veel meer... klinken voor jou ook als een ongepast en ongewenst bevel ???

Pascal Cornet Nuance, Frank De Block-Burij. Nuance. Kan het alstublieft?

Bart Dumolyn "Geniet" is ook niét helemaal de vertaling van "enjoy"..

Martin Pulaski Van 'blijf verwonderd!' word ik dan weer depressief.

Pascal Cornet Laat het niet aan je hart komen, Matti!

Frank De Block-Burij open je ogen, open je oren, open je neus ...enz...
wie al deze goedbedoelde wensen als een bevel beschouwt is een zwartkijker

Kristin Huyghe Ik word serieus mottig van zwartgallig gedoe

Pascal Cornet Kijk, hoe je dan meteen, als je eens een bedenkinkje formuleert over het hedonisme dat ons wordt opgelegd en dat iedereen vanzelfsprekend lijkt te moeten vinden, wordt weggezet als zwartkijker, zwartgallig, doemdenker enzovoort... Manmanman toch.

Marieke Eggermont Pascal Cornet het zijn maar wolken. De wind blaast weg.

Els De Pauw Het ergste, beste Pascal Cornet, is dat men prille moeders steevast gebiedt om te genieten van hun versgeperste baby. Ik verzeker je: dat is pas een vreemd bevel tot hedonisme. 'Hou je haaks', of 'Probeer te slapen' of 'Na twee jaar betert het, troost je': dat zouden misschien betere aanbevelingen zijn.

Pascal Cornet Dat is wat ik bedoel. Het wordt te pas en te onpas gebruikt. Vaak zonder erbij na te denken.

Bart Dumolyn Idd... alsof genot het belangrijkste zou zijn

Patje De Buck Zo zijn er, in onze taal, nog meerdere uitdrukkingen, die in één trek 'n gevoel van medeleven weergeven... " Gelukkige " verjaardag " Gelukkig " nieuwjaar, Sterkte, Spoedig herstel...Je wenst het iedereen, zonder erbij na te denken hoé de persoon zich écht voelt, maar...daarom zou ik hun mond wel niet willen toenieten, Pascal!;-) Sommige uitdrukkingen geven vaak onmacht tov de toestand weer hé en dan is zo'n ene gezegde 'n vorm van empathie , die , op dat moment, niet beter te verwoorden is, omwille van onwetendheid

Frank De Block-Burij ik heb eens de juiste definitie van "Hedonisme" opgezocht, en die filosofie ligt mij (niet zo wonderlijk) wel !!!
daarna heb ik eens het (de) tegengestelde(n) van het Hedonisme opgezocht
ik kon een diepe huiver heel eventjes niet onderdrukken:
Ascese, Ascetisme, Austeriteit, Defaitisme, Eremitisme, Jansénisme, Rigorisme, ...
geef mij dan maar het Hedonisme, minstens voor 95 % van mijn kostbare tijd

Pascal Cornet Frank De Block-Burij, het is toch niet omdat je iets verwerpt dat je in het tegenovergestelde terechtkomt. Andermaal: nuance!

Sammy Roelant als je op uw leeftijd het woord hedonisme nog moet opzoeken is geestelijke ontwikkeling niet uw prioriteit geweest. te veel bezig geweest met een hedonistische levensstijl? ;)

Sylvester Beelaert Het is altijd nuttig een woord op te zoeken. En het is kiezen tussen je of uw.

Frank De Block-Burij Sammy Roelant hou alsjeblieft je manieren:
het zou voor mij heel makkelijk zijn om je neer te sabelen met een antwoord op laag niveau zoals dat van jou
een smiley daar achteraan zal daar niets aan veranderen

Sammy Roelant kerel, het is een reactie op je eerste post, dus hang niet de vermoorde onschuld uit nu door mij op manieren te wijzen als je er zelf geen getoond hebt. . En het is inderdaad altijd nuttig een woord op te zoeken, maar als je de pseudo-intellectueel op facebook wil uithangen, moet je misschien toch een bepaalde basiskennis bezitten. Het lijkt wel zo'n typische NVA reactie, eerst schelden en als iemand iets terugzegt de cailimero uithangen.

Sammy Roelant maar kijk, als je de etiquette toont om je verontschuldigen bij Pascal, zal ik dat met plezier ook doen.

Frank De Block-Burij Sammy Roelant schelden is altijd teken van een bewijs aan argumenten

Sammy Roelant wel, doe het dan niet.

Pascal Cornet Sylvester Beelaert, dank je voor je opnieuw zeer waardevolle inbreng in het debat.

Sylvester Beelaert Debatteren met iemand die andermans lippen aan elkaar wil nieten is geen sinecure.

Sylvester Beelaert Sammy Roelant Kent u ook hesychasme?

Jan-Willem Lubbers Zoals je weet heb ik onlangs ook een facebookberichtje aan dit onderwerp besteed (maar ondertussen weer verwijdert). Elkaar iets toewensen in de gebiedende wijs zou kunnen behoren bij de individualisering van de maatschappij, de liberalisering zo je wilt, het idee dat een ieder verantwoordelijk is voor zijn eigen welzijn. Een uitspraak als 'maak er een mooie dag van' impliceert dan: het is je eigen verantwoordelijkheid, je zult het zelf moeten doen, verwacht niet iets van een ander. Hoe goed bedoelt zo'n wens ook kan zijn, vaak resoneert in taal op een onbewust niveau allerlei maatschappelijke veranderingen mee en ik denk dat hier ook zoiets aan de hand is.

Pascal Cornet Ja, Jan-Willem Lubbers, ik zat er over na te denken, en het is inderdaad zo: het 'gebod' te genieten (hoe goedbedoeld ook) en de atomisering (vaak vereenzaming) in onze samenleving gaan inderdaad samen. Moeite waard om daar eens verder over na te denken. Of dat mierenneukerij is of zwartgallig, dat zal mij dan een rotzorg wezen. Durf te denken!

Jan-Willem Lubbers Voor mij is het geen zwartgalligheid of mierenneukerij, het is eenvoudig iets dat je wel of niet opmerkt. Ik ben geen taalkundige, maar het valt me op dat net als bij kleding ook in taal modes zijn te herkennen. Zeker als je wel eens televisie kijkt, dan merk je op dat bepaalde frasen steeds vaker voorkomen, mode worden. Zo is tegenwoordig in Nederland iets niet meer een probleem maar 'een dingetje', behorende bij de frase 'dat is nog wel een dingetje'. Maar ook een frase als 'in vraag stellen' hoor ik steeds vaker, dat volgens mij een germanisme is. Is het erg? Ik weet het niet.

Joris Denoo Het bête poputaaltje: word dit, word dat, blijf verwonderd, geniet.

Pascal Cornet Paul Claes nogmaals:

<
Hedonisme is zo oud als de straat: 'Carpe diem', 'Cueillez dès aujourd'hui les roses de la vie,' 'Gather ye rosebuds while ye may'.
En dat 'genieten' is volks en zelfs oervlaams (tegenover het Hollands puritanisme). 'We moeten ervan profiteren zolang we nog kunnen/zolang de zon schijnt'. Hij heeft veel 'genot van zijne marchandise gehad'. De leus van Pallieter is 'Melk de dag'. Hij gaat in de regen staan en roept uit: 'Ja, mor dor van geproffetteerd.'>>

Mijn antwoord:
<
Het gaat mij om de opvallende nadruk die daarop dezer dagen wordt gelegd. (Heeft misschien ook iets te maken met het christelijke zondebesef dat met genot gepaard ging.) Er zijn nog andere aspecten aan verbonden die toch ook wel relevant zijn. Zo wijst iemand op Facebook, waar de discussie opvallend heftig is (blijkbaar raakte ik een gevoelige snaar), op de relatie met eigen verantwoordelijkheid (het is je eigen schuld als je niet geniet), wat mij dan weer op het spoor van atomisering en vereenzaming brengt. Enfin, het is eindeloos. Paul Verhaeghe moet er maar eens een boek over schrijven.
(Ik plaats ondertussen jouw reacties ook bij die discussie. Vermoed dat je daar geen bezwaar tegen hebt.)>>

Renaud van Hove ik geniet van al deze opmerkingen...

Pascal Cornet Ik ook, Renaud! Blijkbaar toch een gevoelige snaar geraakt.

Dirk Van de Molen Pascal ik ben het vooral met de teloorgang van het woord met je eens. Maar zoals met veel teksten die vermeervoudigen met dit medium zo vergaat het ook met genieten.
Afbeelding kan het volgende bevatten: tekenen

Hans de Smet Te zien wie het gebruikt en het meent.

Koos Dijksterhuis Geniet! vult al zeker 20 jaar de dames- en lijfstijlbladen. Het is een misplaatst gebruik van het woord. Genieten is iets dat je ergens van doet, het staat niet op zichzelf. Geniet er maar van vind ik daarom minder storend dan Geniet!

Jan Flamend Je hebt een riooltje open getrokken, Pascal. Begint op een collectieve anti-genieten catharsis te lijken! Proficiat.

Rokus Hofstede Geniet of ik schiet

Rachel van der Lee Hou op schei uit.... dat vind ik ook.. gedwongen gelukkig zijn. Dat ben ik toevallig nu effe niet..

Mario Withoud Respect. Nog zo'n misbruikt woord.

Rachel van der Lee Mario dat komt vast door dat ene drukknopje vroeger op Hyves. Daar stond "respect" .. nu wordt dat woord inderdaad misbruikt.

Jean Van Holder Ik gebruik liever "echtgeniete" dan "echtgenote" want dat laatste is verleden tijd en ik leef liever in het nu...;)

Eddy Warmerdam Daar ben je dan rijkelijk laat mee, hier in Nederland heb ik de afgelopen jaren al diverse rondjes van afkeer jegens dat ‘genieten’ mogen waarnemen; steeds in iets andere kring.

Johan Simoens Probeer te genieten van deze dag 🎎😉🖐

Johan Simoens Vergeet intussen allemaal niet te genieten van het leven !!!!

Jan-Willem Lubbers U hebt het duidelijk niet begrepen.

Johan Simoens Jan-Willem Lubbers u begint mij verwijten te sturen, meneer ?

Jan-Willem Lubbers Nee, ik verwijt het u niet dat u het niet begrijpt.

Jacques Smeets Wat te zeggen van 'absoluut', 'komt goed', 'nou ja' en '; moet kunnen'?
Dat zijn slechts een paar uitdrukkingen die wij massaal en te pas en te onpas gebruiken binnen onze steeds schameler wordende vocabulaire. Vaak zijn het uitdrukkingen, afkomstig van BN'ers, Sociale Media gebruikers en van deelnemers aan tv-praattafels.
Maar, het kan nog erger: het antwoord niet afwachten als je oprecht aan iemand vraagt: 'hoe gaat het met je?', maar direct invulling geeft aan je eigen gedachten en gevoelens of die van een ander.

David Van der Maat Nog eentje; "laat het los!"

 Jacques Smeets Of 'het zit misschien tussen je oren?'

Lieve Beullens Ik probeer er voortaan op te letten, Pascal!

Thiry Chantal Ik gebruik het NOOIT ! Brrrrrrrrrr

Herman Luyckx Vergeet toch maar niet te genieten van de blijk van vriendschap die vervat zit in zo’n verbaal schouderklopje.

Edward Wouters - Het wordt zeer sterk verbonden mèt, en gebonden ààn de 'consumptie-maatschappij'..

Verbruiken = Genieten

(& Ignorance = Strenght)

Jan Flamend 'ik wil meer van mijn kinderen genieten'.....

Wiebo van Mulligen Vroeger zeiden ze nog: 'Gaat heen en vermenigvuldigt u!'

Hans Podevijn Alsof de regelneverij (tot in het absurde..) in onze maatschappij nog niet erg genoeg is, komt dit er nog 's bovenop: "Geniet ervan"..."Ga ervoor"..."Hou je goed"..."Enjoy.."..je zou voor minder depressief worden zeker...? 🤔🤔😉
Mensen, wat een mierenneukerij is dit toch allemaal...Btw: ik stoor me gelukkig niet aan die zgn "imperatieve"uitspraken...vermoed dat ze steeds goed bedoeld zijn uiteindelijk...

Pascal Cornet Hans, ik heb het niet over de goedbedoelde aanmoedigingen of schouderklopjes. Die zijn uiteraard goed bedoeld. Iemand gaat op reis, en iemand anders zegt: ‘Geniet ervan’. Daar is natuurlijk niets mis mee. Waar het hier over gaat is wat van bovenaf op ons afkomt, een hele cultuur van ‘aangepraat’ genieten, via de reclame bijvoorbeeld. Consumentisme, oppervlakkigheid, alsof er geen mensen bestaan die in een situatie zijn waarin hun kop niet naar genieten staat.

Hans Podevijn Pascal Cornet ik snapte wel wat je bedoelde hoor Pascal maar het is gewoon een (weliswaar gemeende) reactie op alle (pseudo-intellectualistische) onzin die na je statement op dit forum verscheen...  

Johan Lagast Geniet en ingebonden.