woensdag 27 mei 2009

dag 635

090513 woensdag
Geslapen tot 8.20 * De onwennigheid tegenover deze volledig vrije dag, waarmee ik kan doen wat ik wil. Het schuldgevoel bijna over het niets dwingends en dringends te doen hebben. * Prinz over Hesse: hoe hij in de gelukkigste omstandigheden nog steeds de onrust voelt knagen. De begankenissen naar die rare blootloperssekte boven op een berg, een stelletje ‘koolraapapostelen’. * Brief aan X: wat kun je doen als je vrouw op het punt staat je te verlaten?

[…] Een verliefdheid kun je niet afblokken. Hoe meer je je ertegen verzet, hoe heviger het zal worden. Toon haar jouw liefde door het haar te 'gunnen', door haar te begrijpen. Die mildheid zal worden gewaardeerd. Het verbod maakt het verbodene onbereikbaar en daardoor des te aantrekkelijker natuurlijk. Plus: het gevoel gevangengezet te worden in een huwelijk wordt op de duur als drijfveer om weg te gaan nog belangrijker dan de verliefdheid.
Ga niet aan jezelf twijfelen. Wat jij dan niet zou hebben dat de 'flapdrol' wel heeft, enzovoort. Ga uit van eigen kracht. Blijf goed voor de kinderen zorgen. Zeg er geen woord over tegen niemand, maar eis van haar hetzelfde want als de omgeving wordt opgesplitst, is het einde zoek. Dan krijg je vanuit die omgeving nog meer splijtende werking. Omgevingen zijn wreed en schrikken er niet voor terug om echtparen tegen elkaar op te zetten. Zij zien daarin een goede uitlaatklep voor hun eigen spanningen.
[…]
Ik wens je het beste. Wees niet verdrietig. Lees Felix Krull van Thomas Mann. […]


* […] * Te vroeg victorie gekraaid: telefoon van W, ik moet om twee uur deze namiddag in Gent zijn om drukproeven van de Poëziekrant door te nemen. * Foto’s bewerken voor de affiche van het openingsfeest van het Visartpark. […] * S komt even langs. * Middageten bij Blokken en Journaal. * […] * Drukproeven bij Karakters. […] * Terug thuis: Giro op tv. * Ik voel me opnieuw niet goed. Niet goed genoeg in elk geval om boodschappen te gaan doen. * Robert Frank begon op een gegeven ogenblik films te maken. Pull My Daisy bijvoorbeeld, samen met Jack Kerouac, maar ik vind het niet echt interessant. Zoektochten op het internet leveren wel wat interessante zaken op. * Ik haal A af in De Dijk in Sint-Pieters waar ze repeteert voor het jongerentoneel. Gelukkig heb ik Prinz mee want ik moet er een halfuur wachten. Dat doe ik buiten op een bank, maar er komen steeds meer ouders bij en die praten luidruchtig: eerst over een van hun kinderen die het laatste jaar middelbaar in het buitenland doet, meerbepaald ergens in Canada, niet ver van de Niagara-watervallen. Dat sluit aan bij het interview met Robert Frank dat ik vandaag op het internet vond. En dan is er nog een ander kind dat in Polen zit, niet ver van de grens met Tsjechië. In mijn boek zit ik in Luzern, op de Rode Kruis-dienst waar Hermann Hesse, patriot én pacifist, enfin, halfslachtig zoals in zowat alles wat hij onderneemt, boeken verzendt naar krijgsgevangen militairen. * Bij S zijn T op bezoek, maar ook G en M. Er wordt gepraat over lawaaierige gsm’ers op de trein, en T heeft het over het scheepsmuseum in Stockholm, waar een integraal galjoen te bewonderen valt: het zonk voor de ogen van het stomverbaasd toekijkende volk op de kade onmiddellijk nadat het voor het eerst was uitgevaren.