donderdag 28 augustus 2008

Reactie

Ik reageer te weinig op je blog, Pascal. Nochtans heb ik meer dan eens redenen om dat meer te doen. Ik lees je blog, maar kijk ook aandachtig naar je foto's. Ik doe hierbij een poging om m'n 'schande' in te halen.

Met regelmaat blijf ik naar foto 's kijken die op het eerste gezicht banaal lijken en stel ik vast dat dit slechts schijn is. Ze tonen gewone, cq. voordehandliggende realiteiten, maar als je ze even vasthoudt worden ze mysterieus. Ze nodigen uit om ze nader te onderzoeken en dat zint me wel. [Is het niet zo dat we ook 'op de tast' fotograferen? Waarmee ik bedoel dat we 'ergens' wel voelen dat we op een bepaald moment iets op een bepaalde manier fotograferen en pas bij het bekijken achteraf weet waarom het een betekenis heeft. Wat mij boeiender lijkt dan dat je het op voorhand allemààl 'zou geweten hebben'.]

Foto 1487 ontlokt me 'slechts' de kreet 'Help!'. Ja, het is een aha-foto, maar je moet het maar gezien hebben. En! Je moet als beschouwer wel kijken om het te zien.

Twee andere foto 's kunnen mij veel meer boeien.

Vooreerst foto 1495 van zat. 9 aug. waarin het fris groen achter het smeedijzeren hek te keer gaat en hoe dit in het beeld tegengesteld lijkt met het verval van het gebouw of hoe de natuur terugwint op de cultuur. Nochtans. De foto laat zien dat er slechts beweging in één richting is.

Foto 1488 van 2 aug. dan. Ik kijk en neem nota van de knappe compositie én de interne orde [de orde in de chaos a.h.w.]. Ook van de associaties en beeldrijmen. Het beeld van Van Eyck is groen, evenals het doek tegen de gevel - dat de oude gevel bedekt. Het beeld van Van Eyck bevindt zich op de gulden snede in de foto en tevens in het groene vlak. De lantaarnpaal staat tegen de achtergrond van het witte gedeelte van het doek. Het doek hangt door zoals de ketting op de voorgrond. De silhouetten van Van Eyck en de vrouw op het voorplan zijn identiek. Ze dragen beiden een kleed en een hoofddoek en ze dragen hun rechterhand lichtjes voor zich uit.

Toeval is boeiend. Help?! Helpt het als je 'toeval' benoemt als 'mysterie'? In deze context zijn het synoniemen. Ik denk dat sommige fotografen zich in het mysterie te pletter lopen.

Doe zo voort. Tot binnenkort.

Luc