Zo had ik het nog niet bekeken:
Katholieken VS maken ruk naar rechts
WASHINGTON (reuters) - Veel van de 67 miljoen katholieken in de Verenigde Staten maakten tijdens het pontificaat van Johannes Paulus II een ruk naar rechts. Ze kozen niet langer voor hun vertrouwde Democratische partij en werden lid van het conservatieve christelijke blok dat massaal Republikeins stemt.
Onder politieke analisten woedt het debat in welke mate paus Johannes Paulus mee verantwoordelijk is voor deze verschuiving. Een meerderheid is ervan overtuigd dat de paus in elk geval invloed uitoefende door zijn permanent pleidooi tegen abortus en voor de familiewaarden.
,,Paus Johannes Paulus heeft vooral een indirecte invloed gehad op de traditionele katholieken die geregeld naar de mis gaan. Zij zijn tijdens zijn pontificaat overstapt naar de Republikeinen'', zegt John Green, die aan de universiteit van Akron de invloed van religie in de politiek bestudeert.
,,De paus vitaliseerde de traditionele katholieken die geloofden dat bijvoorbeeld abortus een topprioriteit moest zijn. En het lijdt geen twijfel dat deze katholieken nu veel meer Republikeins stemmen dan tijdens vroegere verkiezingen.''
In 1960 noemde 71 procent van de Amerikaanse katholieken zich Democraat of voelde er verwantschap mee. Slechts 10 procent was Republikein. Tegen 2004 waren deze cijfers geëvolueerd naar 44 procent Democratisch en 41 procent Republikeins. Dat blijkt uit onderzoek. De grote verschuiving had plaats in de jaren zeventig en tachtig.
Cal Jillson, politiek onderzoeker aan de universiteit van Dallas, zegt dat paus Johannes Paulus grote stukken uit de katholieke gemeenschap heeft gesneden. Wie zijn conservatieve standpunten deelde, is samen met andere conservatieve christenen overgestapt naar de Republikeinen.
,,Een substantieel deel van die katholieken heeft een verbond aangegaan met de evangelische protestanten en met de Republikeinse partij. Voor hen is het leven in al zijn fasen heilig.'' Ook president Bush heeft de pauselijke slogan ,,de cultuur van het leven'' tot de zijne gemaakt.
(uit: De Standaard van 7 april 2005)