zaterdag 17 augustus 2019

facebookbericht 1211

Op Pukkelpop hebben extreem-Vlaams-nationalistische jongemannen, gedekt onder een Vlaamse leeuwenvlag, Anuna De Wever en haar vriendinnen lastiggevallen met pis en (doods)bedreigingen. Ik weet niet onder welke leeuwenvlag dat is gebeurd maar heb wel een donkerbruin vermoeden. Organisator Chokri Mahassine liet hierop alle door hem zo genoemde ‘collaboratievlaggen’ van het festivalterrein verwijderen. De maatregel zou enkel voor de Vlaamse strijdvlaggen (volledig zwarte leeuw) gelden, de vlaggen van de Vlaamse Gemeenschap (zwarte leeuw met rode klauwen en tong) zouden mogen blijven hangen. Toch vraagt Peter De Roover excuses van Mahassine (die van sp.a-signatuur is) omdat die hem ‘en talloze Vlamingen’ door zijn reactie op de incidenten en zijn gebruik van het woord ‘collaboratievlag’ in verband brengt met het naziregime.

Theo Francken, door sommigen al genoemd als de toekomstige Vlaamse minister van Onderwijs, maakt daarentegen in zijn twitterreactie op de gebeurtenissen op Pukkelpop ongetwijfeld opzettelijk geen onderscheid tussen de twee soorten leeuwenvlaggen.

Over het onderscheid tussen beide vlaggen hebben overigens de twee uittredende parlementsleden Vuye en Wouters (allebei ex-N-VA) een verhelderend artikel geschreven waaruit blijkt dat een en ander minder eenvoudig is dan Mahassine, De Roover en zeker Francken het voorstellen.

Als symbool vormt die Vlaamse Leeuw een probleem. Zeker als ook de woordvoerders van de Vlaamse Beweging al dan niet opzettelijk slordig omspringen met het op zich al bijzonder kleine en niet door iedereen waargenomen onderscheid tussen de ‘strijdvlag’ van de Vlaamse Beweging en de ‘officiële’ vlag van de Vlaamse Gemeenschap. Zo herinner ik mij dat de burgemeester van Antwerpen vorig jaar op de dag dat België tegen Brazilië speelde en het hele land vol driekleuren hing een exemplaar aan zijn gevel had opgehangen – en het was niet een met rode klauwen. Uiteraard werd het verwijt dat het hier om een provocatie ging van tafel geveegd.

A fortiori wordt de Vlaamse leeuwenvlag besmeurd wanneer hij wordt ingezet door fascistoïde stoottroepen die het nodig vinden om jonge meisjes te belagen.