donderdag 2 mei 2024

notitie 414

OPREKKEN

(a) Weken al duren nu in de Verenigde Staten de vreedzame pro-Palestijnse acties op de universiteiten. Op de VRT werd daar tot nu nauwelijks over bericht. Zoals maanden geleden met geen woord werd gerept over de toch opvallende want door joodse organisaties opgezette protesten tegen het oorlogsgeweld in Gaza, onder meer in het Central Station van New York. Ik kreeg daar toen in elk geval uitsluitend via social media lucht van. Pas nu er geweld te noteren valt op de Amerikaanse campussen lijkt de VRT de protesten niet meer te kunnen verzwijgen. Maar ze doet dat opnieuw op een manier die mijn argwaan wekt. Zo was er in het radioprogramma ‘De Ochtend’ een telefonisch interview met een Vlaamse doctoranda aan de UCLA (Los Angeles): https://radio1.be/luister/select/de-ochtend/gevechten-ontstaan-bij-pro-palestijnse-studentenprotesten-aan-universiteit-van-californie-campus-is-afgesloten. De jongedame mag beschrijven wat ze voelt bij de rellen en wat de impact is op haar werk, maar krijgt niet de kans – omdat de vraag niet wordt gesteld – om uit te leggen wat nochtans gisteren al in De Standaard (https://www.standaard.be/cnt/dmf20240413_94226992) te lezen stond: dat de rellen het gevolg zijn van extremistische joodse knokploegen die eropuit zijn om het vreedzame protest tegen de Israëlische wraakacties in Gaza uit elkaar te slaan, en dat ondertussen de politie opvallend lang afzijdig blijft.

(b) Afzijdig blijven deed, bij ons, de politie zeer opvallend niet toen enkele maanden geleden de organisatie Code Rood vreedzaam actie voerde bij de luchthavens van Bierset en Deurne. Deze manifestaties werden op brutale wijze uit elkaar geslagen door de Belgische ordediensten. Je hoeft geen criminoloog of massapsycholoog of kenner van totalitaire regimes te zijn om te weten dat de voornaamste bedoeling hiervan was: intimidatie. Ook hieraan werd op de VRT-Nieuwsdienst geen kritisch woord vuilgemaakt.

(c) Er zijn dubieuze recente ontwikkelingen bij onze openbare omroep. Onder meer met betrekking tot politieke duidingsprogramma’s die op maat van de huidige meerderheid zouden gesneden zijn. De oppositie in het Vlaams Parlement stelt er vragen over en daarbij valt het woord ‘regimepers’. Toch niet een term die men in dat gremium onbedachtzaam in de mond zal nemen. (https://www.vlaamsparlement.be/nl/parlementair-werk/plenaire-vergaderingen/1823481/verslag/1825156 – voorlopig document)

Het verband tussen (a) en (b) is duidelijk. Intimidatie. Hogere machten beschermen hun belangen door middel van institutioneel geweld. Ook tussen (a) en (b) enerzijds en (c) anderzijds is er een verband: het tekortschieten van de VRT-Nieuwsredactie.

De feiten (a), (b) en (c) – samen met nog vele andere want deze drie zijn maar een willekeurige greep – doen mij denken dat we stilaan in een prefascistoïde klimaat verzeild geraken waarin we worden gemanipuleerd en waarin men duidelijk aan het aftasten is hoever onze onverschilligheid en apathie kunnen worden opgerekt.