dinsdag 16 januari 2007

Uit het nieuws

In de tijd dat leestekens nog niet à la mode waren in de namen van partijen en dat het begrip ‘ludieke actie’ nog niet bedolven was onder de inmiddels vele duizenden symbolische ‘begrafenisstoeten’ met inderhaast in elkaar getimmerde lijkkisten en kraaien die op zolder nog een chapeau buse van grootvader hadden teruggevonden – in zo’n tijd stichtte pater Luc Versteylen de politieke beweging Agalev. De naam, die op zichzelf al ludiek en onconventioneel was, wees de potentieel belangstellenden erop dat we ‘anders’ moesten ‘gaan leven’.

Gisterenavond was Versteylen te gast in het politieke televisiepraatprogramma ‘Morgen beter’. De hele uitzending was gewijd aan de ‘crisis’ bij Groen!, de huidige politieke gedaante van de groene beweging in Vlaanderen.

Ik wist niet dat er een crisis was bij Groen!.

Het halfuurtje keuvelen over hoe het nu verder moet met de groene partij, nu alle partijen min of meer ecologisch zijn geworden, valt als volgt samen te vatten:
- commentator Luc Van der Kelen vond dat de groene parlementsleden niets bakken van hun oppositie;
- groene krokodil Ludo Dierickx vond dat de beweging ‘transnationaal’ moet worden;
- stichter Versteylen begreep niet waarom de naam Agalev moest verdwijnen, stelde opnieuw enkele waarden voor die in bepaalde kringen ‘halfzacht’ worden genoemd en waarvan de namen allemaal met dezelfde letter beginnen, en orakelde vanuit zijn politiek isolement dat ‘eenzaamheid’ het groene thema bij uitstek zou moeten worden;
- professor Devos raadde de groenen aan hun interessante waar op een hedendaagse manier te verpakken.

Bij dat alles kun je je afvragen waar de groene mandatarissen zelf, die van de huidige generatie, bleven – wat zij zouden gedaan hebben met dit halfuur televisie, op zich toch niet een te versmaden podium. De groene mandatarissen waren niet ingegaan op de uitnodiging van de programmamakers. Zij hadden het niet nodig gevonden om hun weerzin om met Versteylen aan dezelfde tafel te zitten te overwinnen en zo minstens een poging te wagen om het beeld, als zou de partij in een crisis verkeren, te ontkrachten. De groene mandatarissen van nu hebben daarmee hun partij heel wat schade toegebracht.