woensdag 5 november 2014

zomer veertien 72



1 september – maandag / Elisabethlaan

Ik zit al vanaf half zeven te werken en hoor na half acht hoe op straat de drukte op gang komt: de honderden vroege verplaatsingen van 1 september.

(…)

Francesco, de – ondanks bijna veertig jaar verblijf in Brugge – Nederlandsonkundige Portugees die hier met de door haar zwaarlijvigheid tot quasi volledige immobiliteit veroordeelde Brugse vrouw Hélène op de eerste verdieping woont, roept me even binnen. Het stel maakt zijn beklag over het feit dat de voordeur nu al twee keer met de sleutel gesloten was. Normaal gezien laat iedereen die hier moet zijn de deur gewoon in het slot vallen en dat is ook handig want de dokter of kinesist of wie dan ook die Hélène moet komen helpen kan, wanneer boven een knop wordt ingedrukt, door gewoon de deur open te duwen het appartementsgebouw betreden, maar als de deur met de sleutel gesloten is, kan dat niet en dan moet Francesco naar beneden, maar Francesco heeft het zelf al moeilijk met zijn papegaaienbeen (of iets dergelijks, het gaat om een mankement in zijn heup). Ik beloof Hélène om een briefje aan de deur te hangen met de in verschillende talen opgestelde bede de deur niet meer met de sleutel af te sluiten – de verschillende talen zijn nodig omdat wij vermoeden dat de boosdoeners tijdelijke huurders zijn van de als toeristenverblijf verhuurde gelijkvloerse verdieping.

(…)

De avond breng ik grotendeels voor de televisie door. Eerst is er een Belpop-aflevering over Hooverphonic, dan Extra Time en ten slotte Reyers Laat met onder andere Jeroen Meus en Tom Barman. Allemaal tijdverlies natuurlijk – maar tot meer was ik misschien niet in staat.