zondag 14 juli 2024

notitie 430

SLECHT GEMIKT

Ik vraag me af of velen samen met mij minstens even dezelfde gedachte hebben gehad toen ze het nieuws hoorden over de aanslag op de nog niet seniele maar wel gekke en kwaadaardige Amerikaanse presidentskandidaat Donald T.. (Ik hoorde ervan in het korte nieuwsbulletin van 6 uur 30, en vervolgens wat uitgebreider, met een eerste interventie van ‘onze correspondent Björn Soenens’, in het bulletin van 7 uur.) De gedachte waarover ik het heb is deze: of het onethisch is om je af te vragen waarom die kerel die Donald T. heeft proberen dood te schieten – en die onmiddellijk na zijn actie, waarbij hij er wel in slaagde om de presidentskandidaat te verwonden en in het publiek twee aanhangers zwaar te verwonden en er een te doden – niet wat beter had kunnen mikken. Want ja, nu hebben we als opponent van de presidentskandidaat die weigert zijn onafwendbaar disfunctioneren onder ogen te zien een martelaar-met-een-oor-af.

Overigens bood het 7 uur-nieuws, dat net als het korte bulletin van 6 uur 30 enkel dat ene punt had (alsof de wereld in een slecht gemikte kogel is samengebald), nog een andere aanleiding om mij aan een moreel zelfonderzoek te onderwerpen. Namelijk dit: was het onethisch van me om bij de opsomming van de staatsleiders die al op de jammerlijk mislukte aanslag hadden gereageerd – en dat bleken toch opvallend overwegend rechtse tot radicaal- of extreemrechtse staatsleiders zoals Meloni en Orbán te zijn – in de lach te schieten (hoewel ik alleen in de kamer zat) bij het horen van de vermelding dat Netanyahu zou ‘bidden’ voor Donald T.? Ik moet toegeven, het was een schrille lach, in elk geval geen vrolijke schaterlach, eerder een afkeurende lach, een lach uit onmacht. Maar toch een lach. Dat die slachter aankondigt te zullen bidden omdat zijn partner in crime een oor is afgeschoten, lijkt me in elk geval in ethisch opzicht vele malen onaanvaardbaarder dan mijn spontane gedachte dat de schutter beter had moeten mikken. Ik vraag me dan af met welk oor Netanyahu’s God dat gebed zal willen aanhoren.



(Nota bij de foto: Ik zag vanmorgen een Trump-aanhanger op zijn socialemediakanaal (neen, ik deel die link niet) beweren dat zijn tegenstanders al beweren dat de aanslag opgezet spel was omdat de foto ‘te perfect’ is. Ook hij zou ‘bidden’ dat het hele incident zou bijdragen tot de overwinning in november.)