woensdag 1 juli 2015

& 16


ANARCHIE

De vakantie hangt in de lucht. Onmiskenbaar. Waaraan merkt de vader die zijn kinderen naar school brengt deze haast atmosferische veranderingen? Dat valt moeilijk te zeggen. In heel kleine details schuilt een lichte vorm van wanorde. Kinderen zijn iets uitgelatener dan gewoonlijk. Een juf laat iets wat ze anders niet door de vingers zou zien, verstrooid gebeuren. Een klas staat joelend te wachten om naar binnen te worden geleid, lang nadat de bel heeft geluid. Rijen worden slordig gevormd.

Er hangt een soort van lichte anarchie boven de speelplaats; een nauwelijks merkbare ongeregeldheid, die zich aangenaam vermengt met de verse geur van de zomer. Moeders met zonnebrillen praten bij op straat. Zij dragen de mapjes met tekeningen van hun spruiten, vrucht van een jaar ‘plastisch onderricht’.

Straks is het vakantie, ligt de school er verlaten bij. Geen kind dat er nog aan zal denken; geen kind dat de patronen op de betonnen vloer van de speelplaats mist, het slome opzeggen van tafels van vermenigvuldiging – hoorbaar door open ramen –, het schrille geween in een lange gang van een meisje dat op weg is naar de directrice om wat mercurochroom en een pleister.

Vakantie is, voor de bewoners van de Schoolstraat, stilte. Alleen de bel blijft doorrinkelen op het ritme van de klasuren. Niemand heeft eraan gedacht die af te zetten.

Twintig jaar geleden gepubliceerd in De Standaard van 29 juni 1995