dinsdag 3 maart 2015

brief aan B. en R.



(14 september 2001)


Beste B. & R.,

Gisteren hoorde ik dat Kanaal 2 gewoon is doorgegaan met Big Brother. Naar verluidt hadden de bewoners van het huis (die een allochtone deelnemer als eerste naar huis hadden gestemd – wat op de website van Big Brother tot een orgie van racistische uitspraken leidde), hadden de bewoners dus de opdracht om de douchescène uit Psycho van Hitchcock na te spelen. Je weet wel: vrouw, mes, bloed... Hoe dat precies in z’n werk ging, weet ik niet en hoef ik ook niet te weten – maar wat me erg diep raakte, ja, wat als een dolk door mijn ziel sneed, was de overeenkomst tussen deze scène en wat eerder op diezelfde dag blijkbaar op enkele vliegtuigen boven de Verenigde Staten was gebeurd: het mes. Het is de blindheid voor dit soort schijnbaar verwaarloosbare details die mij een beetje wanhopig maakt. Het minste wat ze bij Kanaal 2 hadden kunnen doen, is die aflevering uitstellen.

Anderzijds zijn er zaken die hoopvol stemmen. Zo zag ik gisteravond op een Engelse zender een debat over de gebeurtenissen. Wat er nu allemaal moest gebeuren: wraak of iets anders. Het was bemoedigend om te zien hoe de mensen daar toch verkozen om de problemen ten gronde aan te pakken. De overtuiging leek te bestaan dat wraak alleen maar naar nieuwe terreur leidt.

Hoop of wanhoop: meer dan ooit worden wij geconfronteerd met de keuze tussen die twee. Ik denk niet dat wanhoop een juiste keuze is – maar ik weet dat ik daar misschien wel aan zou toegeven als ik geen kinderen zou hebben. Wellicht is wanhoop – of hoop – helemaal geen kwestie van kunnen kiezen.

Overigens blijft mij uit het citaat dat je me stuurde vooral de term excès d’information bij. Het lijkt mij een cruciale vraag: hoeveel informatie kan een mens verdragen (bovenop de wetenschap, die hij als enig schepsel moet dragen, dat hij sterven moet)?

Genegen groet,