maandag 29 juni 2009

dag 663 – 090610 woensdag

droom #21
Dat ik samen met mijn vader in een zaal ergens in Italië naar een wondermooi stuk live gebrachte klassieke muziek zit te luisteren en dat wij allebei beseffen dat dit resultaat veel werk heeft gevergd. Een gevoel van intense tevredenheid en verzoening.

wenkbrauwenspel
Een fragment van de nieuwe film van Ken Loach, Looking for Eric. Een depressieve postbode wordt geholpen door de ex-voetbalster Eric Cantona, die ook zijn problemen lijkt te hebben. Toen hij geschorst was, moest hij, zo zegt hij tot de postbode, zichzelf een doel stellen om overeind te blijven. De postbode zucht: ‘Jij bent een ster, maar toch ook een mens, hé.’ Waarop Cantona, met charmant Frans accent: ‘I’m not a man. [korte pauze en dan, zeer gewichtig] I’m Eric Can-to-na!’ De voetballer verplettert gedurende enkele lange seconden de postbode met een weloverwogen wenkbrauwenspel en daaronder een ondoorgrondelijke blik. De postbode is danig onder de indruk. Waarop Cantona, de voetballer-acteur, in een luide lach uitbarst en meteen de hele gewichtigdoenerij ondergraaft. Een prachtig fragment – ik heb echt zin om die film te gaan bekijken.

baraque lecture 1
Met De uitverkorene lijkt de oude Thomas Mann (hij voltooide het boek in 1951) enkel nog het pure vertelplezier voor ogen te hebben gestaan, het genot van het taalspel. Hij schotelt ons een ouderwetse vertelling voor waarin we ons, al dan niet, naar gelang van hoe we gemutst zijn, kunnen verliezen. Het doet er allemaal niet zo toe, de inzet is veel minder hoog als bij De Toverberg of Doctor Faustus. (Net zo zal het er bij de Krull al niet meer zo toe doen.) Hier en daar krijg je nog wel tussen de regels een bespiegeling bij het wezen van het christelijke, meerbepaald katholieke geloof – de hypocriete verwevenheid van geestelijkheid en lichamelijkheid; het zwelgen in het obscure en al te aardse; de moeilijke verknopingen tussen kwezelachtigheid en wereldse machtsdrang – maar dat blijft toch vooral en sourdine. Voorop staat het vertelplezier, het vertellen van een spannend en vaak ook vrolijk verhaal.

vrijplaats
Een gesprek met B. Over het zoeken en vinden van een vrijplaats. Dat kan een computer of een eigen atelier zijn, of de kans om op reis te gaan – maar het heeft in elk geval met tijd te maken.